Ferace, Osmanlı devletinde Anadolu coğrafyasında yaşayan Türk kadınlarının çarşaftan çok daha önce dışarıda giydikleri kıyafet veya üstlük. Bu kıyafet, yakasız, siyah renkte, bol ve uzun kollu pardösüyü anımsatan, yere kadar uzanan bir elbisedir. Günümüzde hala Türkiye'nin batı kesimlerinde köy hanımlarının günlük kıyafet olarak tercih ettiği elbise çeşididir. Farklı yörelerde ise ismi ferece olarak ta bilinir.
Türkçeye Arapların dilinden geçmiş bir kelimedir. Kadınların dışarı çıkacakları zaman üzerlerine giydikleri bol ve kapalı olan bu kıyafet, Osmanlı Devletinde ki kadınların bulduğu kıyafetlerden yalnızca bir tanesidir.
Arapların dilinde ferahlatmak, yarmak, açmak anlamında ki ferc kökünden gelen sözcüğün aslı ferecciye'dir. Ön kısmı açık olan ferah elbise anlamındadır.
Tesettür tarz giyim olarak şu an ki günümüzde dış giyim kıyafeti olarak tercih edilmiş feracelerin farklı modellerini de bulmak kolaydır. Bir diğer yandan renk seçenekleri olarak ta çok fazla bir renk yelpazesine sahip ferace çeşitleri de bulunmaktadır. Osmanlı Devleti zamanında ki gibi temel rengi siyah renk olan feraceler halen günümüzde de en çok kullanılan renk olarak siyah tercih ediliyor.
Tarihi Abbasi dönemlerinden beri çeşitli Müslüman ülkelerde devlet adamlarının da kullanıldığı görülen ve bilinen ferace, Osmanlı Devletinde 15. yüzyılın sonlarında birçok değişikliğe uğrar ve hem kadınların hem de erkeklerin giydiği bir elbise şeklini alır.
Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde bir ayrım yapılmaksızın herkesin rahatça giydiği bir kıyafet halini alır. Müslüman ve Müslüman olmayanları ayırt edebilmek için Müslüman olanlar mavi, yeşil, kırmızı gibi renkleri tercih ederken, Müslüman olmayanların ise açık renk feraceler giymeleri gerekir.
Ferace, 1889 yılında tesettür tarzına uygun olmadığı düşüncesiyle 2. Abdülhamit tarafı ile kesin bir şekilde yasaklanmıştır. 2. Abdülhamit kadınların sadece çarşaf giymelerine izin vermiştir. Erkeklerin çarşaf içerisinde saraya gizli bir şekilde girmeye çalıştıkları için yalnızca sarayda ki kadınların ferace giymelerine izin verilmiştir.
Cumhuriyet dönemine doğru ise feracenin manto gibi kullanılmaya başlandığı gözlemlenmiştir. Feracenin tarihi çok eski olsa bile günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. Tesettür tarz giyimde manto ya da çarşafın yerine daha çok tercih edilmeye başlayan bir kıyafet olmuştur.